Novice

Neznanec izstrelil štiri krogle v upravno zgradbo Lafarge Cementa v Trbovljah

Lafarge Cement Trbovlje v skladu z navodili inšpektorice za okolje prenehal uporabljati alternativna goriva

Trbovlje, 9. marca 2011 - Zaposleni, ki so prihajali danes zjutraj na delo v upravno zgradbo trboveljske cementarne so opazili polomljena stekla na upravni zgradbi Lafarge cementa. Po natančnejšem ogledu škode je bilo ugotovljeno, da so jo povzročile krogle izstreljene iz neznanega orožja. Na srečo v času streljanja v zgradbi še ni bilo zaposlenih, zato človeška življenja niso bila neposredno ogrožena.



Vodstvo Lafarge cementa je o napadu za zgradbo cementarne obvestilo policijo, ki je opravila ogled prizorišča.

Vodstvo cementarne ostro obsoja to odkrito grožnjo zaposlenim v cementarni in hkrati obsoja vse, ki so z odkritim sovražnim govorom ter z neprestanim zavajanjem javnosti glede delovanja cementarne tovrstna dejanja posredno ali neposredno spodbujali. Ena zadnjih tovrstnih izjav v medijih se je glasila: Poglejte, če je ne bodo ustavili inšpektorji, jo bomo ljudje. Izkazalo se je, da tovrstne grožnje v stilu medijskih hujskanj, da naj ljudje »vzamejo zakon v svoje roke« in podobne izjave vodijo k nasilnim dejanjem.

Vodstvo Lafarge cementa se je odločilo, da bo, dokler dejanje ter motivi za napad niso v celoti raziskani, naredilo vse kar je v njegovi moči, da zaščititi zaposlene in njihove družine, katerih življenja bi lahko bila celo ogrožena zaradi zadnjih dogajanj.

Po besedah direktorja skupnega podjetja Lafarge-Strabag v Centralni Evropi, Denisa Berthona, je pri tem žalostnem dogodku najpomembneje, da v strelskem napadu ni bil nihče ranjen in da bo vodstvo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da zaščiti zaposlene in jim omogoči varno življenje, bivanje in delo. Vodstvo Lafarge cementa bo pozvalo pristojne organih, da dejanje temeljito raziščejo in sprožijo potrebne kazenske postopke, saj gre za kriminalno dejanje.

Sicer pa je danes je cementarno Lafarge cement obiskala predstavnica Inšpektorata Republike Slovenije za okolje, ki je podjetje je obvestila, da Inšpektorat RS za okolje v skladu z razsodbo Upravnega sodišča RS podjetju nalaga, da do odločitve prvostopenjskega organa preneha z uporabo alternativnih goriv. V cementarni bodo odločitev Inšpektorata RS za okolje spoštovali, izvajati pa so jo začeli nemudoma, še preden so prejeli uradno pisno odločitev.

V cementarni Lafarge Cement v Trbovlje tudi v tem primeru spoštujejo pravni red ter odločitve pristojnih organov Republike Slovenije organov. Vodstvo cementarne hkrati od pristojnih pričakuje, da bodo o obratovanju cementarne vključno z uporabo alternativnih goriv odločali v roku, ki ga je določilo sodišče in pod enakimi pogoji kot veljajo za druge IPPC zavezance. Vodstvo Lafarge cementa Trbovlje je trdno prepričano, da bodo argumenti in dejstva v prihodnje odločilna pri presojanju vloge družbe ter njene dejavnosti za lokalno okolje.