Novice

Gospoda Macerla ne zanima zmanjševanje obremenjevanja okolja, ampak ga moti tuj lastnik cementarne

Trbovlje, 26. novembra 2010 - V zadnjih odzivih na ponudbo ministrstva za okolje in dejstvih, ki jih je javnosti posredovala cementarna Lafarge Cement Trbovlje je gospod Macerl potrdil dejstvo, da ga neodvisno ugotavljanje dejanskega vpliva cementarne na okolje ne zanima. Razlogi za to so po njegovih izjavah povsem očitni. Ne samo, da bi vse strokovne analize zavrnile vse njegove trditve in zavajajoče interpretacije okoljskih podatkov, moti ga predvsem dejstvo, da je cementarno leta 2002 prevzelo tuje podjetje. Pri tem pa mu tudi dejstva, da je novi lastnik vložil preko 30 milijonov evrov v zmanjševanje obremenjevanja okolja in posodobitev proizvodnje ter s tem ključno prispeval k ohranjanju socialne varnosti številnih zasavskih družin, ne pomeni prav ničesar.

Gospoda Macerla verjetno zato tudi ne zanimajo obremenjevanja okolja v Zasavju iz drugih virov. Tako drugih zavezancev za IPPC dovoljenja, kot tudi ne obremenjevanje okolja s strani prometa in individualnih kurišč, ki skupaj generirajo vsaj 90 odstotkov emisij benzena v Zasavju. Promet prispeva tudi največji delež onesnaževanja s prašnimi delci PM10 v vseh urbanih in prometno obremenjenih okoljih, zaradi katerih je Slovenija že dobivala opomine od Evropske komisije. V cementarni obžalujemo, da tudi vsa ta našteta dejstva samozvanim okoljevarstvenikom niso pomembna.

Slovenija že desetletja velja v mednarodni skupnosti kot okolje, ki ni naklonjeno tujim investicijam. Celo takrat ne, ko gre za investicije pri katerih so slovenska podjetja nujno potrebovala strateškega partnerja za posodobitev predvsem v zmanjševanje obremenjevanja okolja ter ohranjanje dejavnosti, delovnih mest in podpore lokalnemu gospodarstvu, ki obstaja v Trbovljah že 134 let. Glede na dogajanje zadnjih nekaj let v Zasavju je ta slika Slovenije v mednarodni skupnosti upravičena.