Novice

Lafarge Cement deluje v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo

Trbovlje, 10. novembra 2010 - v nadaljevanju današnja izjava za javnost podjetja Lafarge Cement d.o.o.:

Cementarna deluje v Trbovljah že več kot 130 let. V preteklosti je delovala brez čistilnih naprav in bila med tistimi podjetji, ki so zelo obremenjevala okolje. Lafarge Cement je po prevzemu cementarne vložil v čistilne naprave in zmanjševanje obremenjevanja okolja več kot 30 milijonov evrov in s temi investicijami zadostil vsem evropskim standardom in zakonskim pogojem za podelitev okoljskega dovoljenja, ki ga je pridobil lani in je pravnomočno. Na žalost pa nekaterim posameznikom in lokalnim politikom očitno to ni zadostovalo. Prav v zadnjih letih, ko se je obremenjevanje okolja bistveno zmanjšalo, so namreč pričeli s pravim javnim linčem in medijskim pogromom proti cementarni.

V Lafarge Cementu smo vedno spodbujali in podpirali civilnodružbene organizacije, ki so si prizadevale za dejansko zmanjševanje obremenjevanje okolja in z večino organizacij imamo tudi korekten dialog.

Je pa dejstvo, da cilji teh nekaj posameznikov in lokalne politike niso okoljski. Njihove zahteve, da cementarna neha nadomeščati fosilna goriva z alternativnimi, namreč dobesedno pomenijo, da zagovarjajo povečanje emisij cementarne. Zelo preprosto preverljivo dejstvo namreč je, da so zakonsko dovoljene emisije za cementarne, ki uporabljajo samo fosilna goriva bistveno višje kot za cementarne, ki del fosilnih goriv nadomeščajo z alternativnimi. V Lafarge Cementu smo, na podlagi izkušenj v preteklih letih prepričani, da ne gre za naivnost, nepoznavanje dejstev in zakonodaje.

Drugo dejstvo pa je, da bi se cementarni povišali stroški poslovanja, če ne bi dela fosilnih goriv nadomeščala z alternativnimi. Ker imajo podobna okoljska dovoljenja tako v konkurenčni cementarni v Sloveniji kot tudi cementarne v bližnjih državah, bi to trboveljsko cementarno sredi gospodarske krize postavilo v nekonkurenčni položaj. Kaj slabši ekonomski položaj v času gospodarske krize pomeni za delovanje cementarne, se dobro zaveda tudi nekaj sto družin naših zaposlenih in kooperantov cementarne. Podjetje bo sicer v letošnjem letu delilo usodo številnih slovenskih podjetij s področja gradbeništva, saj bo poslovno leto končalo z izgubo.

V Lafarge Cementu se zato upravičeno sprašujemo, kakšen je resnični interes posameznikov, ki spodbujajo javne linče in medijske pogrome zadnjih nekaj let. Okoljskih učinkov namreč evidentno ne zagovarjajo.

Kakšni so torej dejanski razlogi, da so se nekateri odločili graditi svojo medijsko prepoznavnost in politično kariero na spodbujanju strahu med sokrajani? Kako bodo prav tem sokrajanom lahko razložili, da zagovarjajo potencialno celo večje onesnaževanje Zasavja - če držijo njihove besede, da ne želijo zapreti cementarne, ki tu deluje že več kot 130 let? In tudi če bi bil njihov cilj zaprtje cementarne – zakaj potem ravno v času, ko je bilo v posodobitve in zmanjševanje obremenjevanja okolja vloženih desetine milijonov evrov, pred tem pa cementarna ni motila nikogar? Odgovorov na ta vprašanja se s spretnim preusmerjanjem pozornosti javnosti vsakič znova izognejo.