Novice

V akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! uspešno sodeloval tudi Lafarge Cement Trbovlje

Trbovlje, 19. aprila 2010 - V soboto 17. aprila je po vsej Sloveniji potekala velika čistilna akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu. V občini Trbovlje je akcijo nemudoma podprlo tudi podjetje Lafarge Cement, ki je vse udeležence akcije v Trbovljah oskrbelo z zaščitnimi rokavicami in vrečkami za smeti, pri čiščenju pa so pomagali tudi njihovi zaposleni.

Po do sedaj zbranih podatkih je Slovenijo čistilo 250.000 prostovoljcev. Podatke o količini zbranih odpadkov organizatorji še prejemajo od občinskih organizatorjev in vodij zbirnih mest. Zaenkrat so potrdili 70.000 m³ zbranih odpadkov. Podjetja, pristojna za njihov odvoz, bodo v prihodnjem tednu podala končno oceno. Akcija je potekala nemoteno, saj so vodje zbirnih mest predhodno ocenili stanje na terenu. Pri čiščenju so aktivno sodelovale vse slovenske občine. Povprečna udeležba je dosegla 12 %.

Ker se zavedamo, da so divja odlagališča na katera so nekateri neodgovorni posamezniki odlagali odpadke in jih je potrebno očistiti v okviru vseslovenske akcije Očistimo Slovenijo!, postala odgovornost vseh nas, so se zaposleni v soboto, 17. aprila, zbrali na dveh lokacijah; na parkirišču pri železniški postaji v Trbovljah in v kamnolomu Plesko. Zbralo se je lepo število zaposlenih, ki je nemudoma pričelo s čiščenjem. V naslednjih urah so iz omenjenih divjih odlagališč odstranili 20 m³ zbranih odpadkov – od plastenk, vrečk, praznih sodov, kosovnih odpadkov, pa do avtomobilskih in tovornih gum, jih ustrezno sortirali na mestu samem, naložili na lastno tovorno vozilo ter jih odpeljali direktno v zbirni center komunalnih odpadkov Neža v Trbovljah, kjer bo za odpadke strokovno poskrbljeno.

Lokalni organizatorji so bili z udeležbo prostovoljcev zelo zadovoljni, prostovoljci pa smo si bili enotni, da smo prijetno druženje združili z dobrim namenom. Zaposleni v podjetju Lafarge Cement, ki smo se zbrali na dveh divjih odlagališčih, katera smo se odločili očistiti, ter tudi številni zaposleni, ki so v akciji sodelovali v bližini svojih domov, smo akcijo z veseljem podprli in upamo, da bo postala tradicionalna.

Po zaključku akcije bodo izvedli še ozelenitev parkirišča na trboveljski železniški postaji in območja cementarne, nekaj dreves pa bo z njihovo pomočjo zasajenih tudi v hrastniški in zagorski občini. Več o akciji sajenja dreves pa v prihodnjih tednih.

V galeriji so na voljo fotografije, ki povedo več kot besede.