Novice

Lafarge Cement prejel zlato priznanje za razvoj okolju prijaznega cementa CEM V

Trbovlje, 18. junija – danes je Območna gospodarska zbornica Zasavje že trinajstič podelila nagrade za inovatorstvo in inovacije v regiji. Lafarge Cement je prejel več priznanj za inovacijo, med drugim tudi zlato priznanje za razvoj cementa CEM V. Razvoj novega izdelka predstavlja del ambicioznih ciljev podjetja Lafarge Cement na področju razvoja trajnostnih in ambicioznih rešitev.

''Cementna industrija se bo vedno bolj usmerjala k cementom z nižjim deležem klinkerja, kar posledično pomeni znižanje emisij toplogrednih plinov na tono proizvedenega cementa. Ocenjujemo, da se bo zaradi boja proti globalnemu segrevanju v letih 2012-2020 bistveno povečal delež prodaje CEM V, predvsem v območju EU'', je dejal Andrej Železnik, tehnični svetovalec podjetja Lafarge Cement in avtor nagrajene inovacije. Avtor in soavtorice inovacije, Desanka Petrič, Mateja Kališnik in Petra Kajič, poleg tega navajajo kot dodatne prednosti novega izdelka nižjo porabo energije, ki je potrebna za proizvodnjo, nižji vpliv na okolje zaradi ponovne uporabe odpadkov drugih industrij, s katerimi hkrati zmanjšujejo količine odpadkov v okolju, ter nenazadnje tudi nižje stroške proizvodnje.

Lafarge se je v vseh državah, v katerih so prisotni, zavezal odgovornemu ravnanju. Proizvajajo visoko kakovostne izdelke za zadovoljitev potreb kupcev in okolja. To počnejo ob zmanjševanju njihovega okoljskega odtisa, skrbi za zdravje in varnost njihovih zaposlenih, spoštovanju ter podpori razvoja skupnosti. Kot vodilno podjetje na področju gradbenih materialov nakazujejo svoji industriji pot v trajnostno prihodnost.

Z bronasto nagrado za inovacijo je bila nagrajena ''Vgradnja zračnih topov'', avtorja Sebastjana Ledineka in soavtorja Jožeta Vodiška. Za inovacijo ''Recirkulacija odpadne vode'' so prejeli njen avtor, Damjan Kovač, in soavtorja, Boris Zagoričnik in Boštjan Cilenšek, priznanje Območne gospodarske zbornice Zasavje.