Novice

Po končanem remontu ponovno zagnali peč

Trbovlje, 16. februarja 2009 – danes je v trboveljskem Lafarge Cementu po dveh mesecih ponovno stekla proizvodnja cementa. Tokratni redni remont je sicer predvideval enomesečno ustavitev proizvodnje, katero pa so zaradi upada povpraševanja podaljšali za dodaten mesec. V tem času so v Lafarge Cementu izvedli obnovitvena dela na peči in hladilcu klinkerja, zamenjali obložne plošče v mlinu cementa, rekonstruirali sistem za doziranje premoga in obnovili mlin surovine. V zaključni fazi je tudi investicija v prenovo nakladalne postaje za vreče.

Vrednost remontnih del je ocenjena na 1,4 milijona evrov, doberšen del remontnih del pa so tudi tokrat izvedla lokalna, zasavska podjetja. Vzporedno z remontnimi deli so v podjetju potekale investicije v novi gorilec, sistem za doziranje premoga, ventilator hladilca klinkerja in v prenovo nakladalne postaje za vreče, ki je trenutno v zaključni fazi. S sodobnim polnilnim strojem in paletizerjem bodo nadomestili v preteklosti pretežno 50-kilogramske vreče cementa z izključno 25-kilogramskimi vrečami. Z lažjimi vrečami bodo pripomogli k boljši varnosti in zdravju pri delu kupcem njihovega cementa. Novo polnilno linijo bodo zagnali v prihodnjih dneh, skupna vrednost omenjenih investicij pa je ocenjena na tri milijone evrov.

Vsakoletni redni remont je bil sprva načrtovan od 5.1. do 3.2., vendar so zaradi padca prodaje zaustavili proizvodnjo že v sredini decembra preteklega leta, in remont dodatno podaljšali za pol meseca. ‘’Peč smo zagnali zaradi nizkih zalog, ki jih imamo v tem trenutku. Od srede decembra so bile temperature izredno nizke in gradbena aktivnost temu primerna. V tem trenutku je tudi težko oceniti, koliko je bila nižja prodaja posledica zime, in koliko posledica gospodarske situacije, v kateri smo’’, je dejal Iztok Virant, generalni direktor podjetja Lafarge Cement.

Naslednjo zaustavitev načrtujejo v podjetju v mesecu maju. Razlog zanjo gre iskati v previsokih stroških energentov in posledično nekonkurenčnosti v primerjavi s podjetji znotraj skupine Lafarge. Omenjena uporabljajo pri proizvodnji cementa alternativna goriva, zaradi katerih imajo bistveno nižje stroške proizvodnje cementa, kot je trenutna v Trbovljah.

Fotografije najdete v galeriji.