Novice

Obrekovanje Lafarge Cementa v javnosti

Trbovlje, 3. december 2008 – V današnjih medijih ste lahko bralci zasledili kar nekaj novinarskih prispevkov o pravnem sporu med Lafarge Cementom in aktivistom eko kroga Boštjanom Pihlerjem. Večina medijev povzema zgodbo precej enostransko, zato želimo v Lafarge Cementu s svojo izjavo javnosti dati možnost, da sama presodi o zadevi. Okrajno sodišče je pred kratkim namreč razsodilo, da Pihler delovanje Lafarge Cementa ne sme več opisovati z izrazi ubijati, lagati in sranje.

V Lafarge Cementu smo se za zahtevek za izdajo začasne odredbe zoper Boštjana Pihlerja odločili, ker je Pihler večkrat javno izrekel številne neresnične in zlonamerne izjave, naperjene zoper našo družbo, s katerimi je protipravno prizadel ugled in dobro ime družbe Lafarge Cement. Za zaščito ugleda družbe smo bili zato prisiljeni uporabiti razpoložljive pravne možnosti.

Namen Lafarge Cementa nikakor ni bil odvzeti pravice svobode govora Boštjanu Pihlerju. Gre namreč za pravico, ki jo vsakomur zagotavlja že Ustava RS. Ob tem pa je potrebno poudariti, da svoboda izražanja ni absolutna pravica in je omejena z ustavnimi pravicami drugih enakopravnih subjektov. Z izdajo začasne odredbe Boštjanu Pihlerju svoboda govora ni bila odvzeta, temveč so mu bile prepovedane zgolj tiste najtežje izjave, s katerimi je protipravno blatil ugled in dobro ime družbe Lafarge Cement, in ki jih je kot protipravne spoznalo tudi sodišče, ki je začasno odredbo izdalo.

V našem podjetju smo prepričani, da lahko z odprtim, korektnim in konstruktivnim dialogom z lokalno skupnostjo rešimo okoljske probleme iz preteklosti in odpravimo nezaupanje, ki se je pojavilo zaradi različnih napačnih interpretacij. Resnost naših namer želimo dokazati s transparentnostjo postopkov in pozornostjo, s katero obravnavamo argumente in pomisleke javnosti, kot podkrepitev teh prizadevanj pa smo letos izvedli številne dneve odprtih vrat, na katerih se je javnost lahko prepričala, da pri našem delovanju spoštujemo zakonodajo v vseh pogledih. Da pa bomo skupaj uspešni pri zagotavljanju nadaljnjega razvoja ob upoštevanju vseh okoljevarstvenih zahtev, pa mora biti ta dialog podprt z argumenti in medsebojnim spoštovanjem, tudi do tistih, s katerimi se včasih ne strinjamo.

Uprava Lafarge Cementa

Več informacij:
Lafarge Cement Trbovlje, telefon: 03 565 24 00, 03 56 52 325 ali 030 300 618,
info@lafarge.si, andrej.sopotnik@cement-trb.lafarge.com, ali eva.strohmaier@imeldaogilvy.si,
www.lafarge.si