Novice

ARSO v postopku odločanja o uporabi alternativnih goriv v Lafarge Cementu nadaljeval postopek v cementarni

Trbovlje, 15. septembra 2008 – Danes so trboveljsko cementarno v okviru postopka o izdaji odločbe o uporabi alternativnih goriv za Lafarge Cement obiskali predstavniki Agencije RS za okolje (ARSO), stranki v postopku Občina Trbovlje in Uroš Macerl s pravno zastopnico. Ogledali so si proizvodnjo cementa in naprave, ki so bile zgrajene v okviru sanacijskega programa.

Po besedah ARSA je ustna obravnava običajna praksa, ko se v postopku znajdejo stranke z nasprotujočimi si interesi. Prav tako je to običajno v postopku pri IPPC zavezancih, da se pogosto združi ustna obravnava z ogledom na kraju samem, saj gre za zapletene zadeve in je marsikaj potrebno preveriti tudi na kraju samem. Javne obravnave so se imeli možnost udeležiti tudi državljani in okrog 40 je priložnost izkoristilo.

Ogledu je sledilo nadaljevanje postopka za mizo. Na zahtevo pravne zastopnice Uroša Macerla - ki je zahtevala prestavitev obravnave, čemur ARSO ni ugodil - se je postopek nadaljeval z njeno zahtevo za izločitev uradne osebe, zato so morali obravnavo preložiti na 29. september.

Kot poudarja predsednik uprave Lafarge Cementa Iztok Virant, so v Lafarge Cementu še posebej zadovoljni, ker so se vabilu v Lafarge Cement končno odzvali predstavniki Eko kroga in njihov predsednik Uroš Macerl, prav tako so bili veseli predstavnikov okoljevarstvenih organizacij. Iztok Virant dodaja: »V Lafarge Cementu verjamemo, da smo zadostili vsem zahtevam ARSA, zahtevam po dopolnitvah ARSA pa bomo ugodili v določenem roku. Prav tako smo zadovoljni, da smo imeli predsedniku okoljevarstvene organizacije in našemu gorečemu nasprotniku Urošu Macerlu priložnost pokazati, kako sodobno cementarno imamo v Trbovljah.«

Prekinjena obravnava se bo nadaljevala na ARSU 29. septembra 2008. Nadaljevanja postopka ni mogoče napovedati zaradi očitnega poskusa zavlačevanja postopka, saj danes do razprave zaradi predloga pravne zastopnice Uroša Macerla ni prišlo.

Več informacij:
Lafarge Cement Trbovlje, telefon: 03 565 24 00, 03 56 52 325 ali 030 300 618,
info@lafarge.si, andrej.sopotnik@cement-trb.lafarge.com, ali eva.strohmaier@imeldaogilvy.si,
www.lafarge.si