Novice

Lafarge Cement bo oktobra uradno zagnal odžveplevalno napravo

Trbovlje, 10. septembra (STA) - Trboveljska cementarna Lafarge Cement bo oktobra skladno z obvezo iz sanacijskega programa in izpolnjevanja pogojev za pridobitev okoljskega dovoljenja uradno zagnala odžveplevalno napravo, ki poskusno deluje od letošnjega aprila, so za STA danes povedali v trboveljski cementarni. Do uradnega zagona naj bi družba prejela tudi okoljsko dovoljenje oz. obvestilo pristojnih organov, kdaj ga lahko pričakuje, so pojasnili v Lafarge Cementu.

Poudarili so tudi, da se je med poskusnim obratovanjem odžveplevalne naprave pokazala tehnična pomanjkljivost pri izlivu apnenčeve emulzije, ko je njena raven prešla najvišjo dovoljeno in povzročila preliv ter blokado v odtočni cevi, saj črpalke niso mogle tako hitro črpati v izpraznilni rezervoar. Po zagotovilih uprave Lafarge Cementa so to napako skupaj s proizvajalcem že odpravili, odžveplevalno napravo pa so nadgradili s tehnično izboljšavo, ki omogoča fizično povezavo pretoka in iztoka v izpraznilni rezervoar.

"Sicer pa odžveplevalna naprava nemoteno deluje in smo z emisijskimi rezultati zelo zadovoljni," še navajajo v upravi družbe.

Celotna naložba v izgradnjo razžvepljevalne naprave, ki so jo dokončali pred rokom, je veljala okrog 10 milijonov evrov. V času poskusnega obratovanja količine izpustov niso presegale zakonske meje, ki znaša 400 miligramov na kubični meter.