Novice

Odprt dva milijona dolarjev vreden natečaj trajnostne gradnje

5. mednarodni natečaj LafargeHolcim Awards išče pametne rešitve za mesta in grajeno okolje

LafargeHolcim Awards je najpomembnejši svetovni natečaj trajnostnega oblikovanja. Natečaj išče vodilne projekte strokovnjakov in drzne ideje prihodnje generacije, ki združujejo rešitve trajnostne gradnje z arhitekturno odličnostjo. Natečaj, ki ga organizira LafargeHolcim Foundation for Sustainable Construction (fundacija LafargeHolcim za trajnostno gradnjo), prepoznava zamisli z največjim potencialom reševanja današnjih izzivov rasti urbanizacije in izboljševanja kakovosti življenja. Projekti in koncepti s področja arhitekture, krajinske arhitekture, urbanističnega oblikovanja, načrtovanja, tehnologij ter gradbenega in materialnega inženirstva se lahko v dva milijona dolarjev vrednem natečaju Awards oddajo preko spleta. Rok za oddajo je 21. marec 2017.
 
Glavna kategorija natečaja je odprta za arhitekte, načrtovalce, inženirje, študente povezanih disciplin, nosilce projektov, gradbenike in gradbena podjetja, ki predstavljajo trajnostne odgovore na tehnološke, okoljske, socialno-ekonomske in kulturne izzive sodobnega gradbeništva. Projekti morajo biti v napredni fazi oblikovanja, imeti morajo visoko verjetnost realizacije, njihova izgradnja pa se ni smela začeti pred 4. julijem 2016.

Udeleženci do starosti 30 let lahko na natečaju predložijo tudi vizionarske koncepte in drzne ideje, ne glede na verjetnost dejanske izvedbe projekta; kategorija Next Generation si posebej prizadeva za "blue-sky" rešitve študentov in mladih strokovnjakov.

Tekmovanje je razdeljeno na pet geografskih regij, vsaka s svojo žirijo priznanih strokovnjakov. Projekti se ocenjujejo glede na regijo, v kateri naj bi se zgradili. Vrednotijo se na podlagi petih "ciljnih problematik" za trajnostno gradnjo, ocenjenih s celostnega vidika projekta in ob upoštevanju njegovega celotnega življenjskega cikla. Merila zajemajo inovacije in prenosljivost, etične standarde in socialno vključenost, vire in okoljsko učinkovitost, ekonomsko upravičenost in združljivost ter vsebinski in estetski učinek. Žirije vodijo Harry Gugger (za regijo Evropa), Ray Cole (Severna Amerika), Angelo Bucci (Latinska Amerika), Nagwa Sherif (Bližnji Vzhod, Afrika) in Donald Bates (Azija, Pacifik).

Zmagovalci bodo razglašeni na seriji petih zaporednih razglasitev nagrad v drugi polovici leta 2017. Vsi zmagovalci bodo avtomatično uvrščeni na svetovno tekmovanje Awards v letu 2018.

Sodelovanje na natečaju je brezplačno in poteka v angleškem jeziku z uporabo spletnega obrazca, kjer se odda informacije o avtorstvu, povzetek projekta, tehnične podrobnosti in projektne slike ali ilustracije. Izčrpna navodila so na voljo na www.lafargeholcim-awards.org, kjer so podrobno pojasnjena merila za ocenjevanje in navodila o pripravi vloge.

Podpora svetovno znanih tehničnih univerz
LafargeHolcim Awards se izvaja v sodelovanju z nekaterimi vodilnimi svetovnimi tehničnimi univerzami. Švicarski zvezni inštitut za tehnologijo (ETH Zurich in EPFL Lausanne) vodi Akademski odbor fundacije LafargeHolcim. Druge povezane univerze so: American University of Beirut (AUB), Libanon; American University of Cairo (AUC), Egipt; Ecole Supérieure d'Architecture de Casablanca (EAC), Maroko; Indian Institute of Technology (IIT Bombay) v Mumbaju, Indija; Massachusetts Institute of Technology (MIT) v Cambridgeu, ZDA; Tongji University (TJU) v Šanghaju, Kitajska; Tsinghua University (THU) v Pekingu, Kitajska; Universidad Iberoamericana (IBERO) v Mexico City, Mehika; Universidade de São Paulo (USP), Brazilija; University of British Columbia v Vancouvru, Kanada; University of Melbourne, Avstralija; Univerza v Witwatersrand (Wits) v Johannesburgu, Južna Afrika.

Fundacija LafargeHolcim za trajnostno gradnjo
Od leta 2003 dalje Fundacija spodbuja razpravo o trajnostni gradnji preko svojih mednarodnih tekmovanj Awards, akademskih forumov in publikacij. Fundacijo podpira LafargeHolcim, vodilno svetovno podjetje v industriji gradbenega materiala, vendar je neodvisna od tržnih interesov.

Uporabne povezave
• Vstop na Awards prijavni obrazec 2016/17: www.lafargeholcim-awards.org/enter
• Prenos podrobnih navodil o pripravi projekta: www.lafargeholcim-awards.org/guide
• Celoten seznam članov žirij: www.lafargeholcim-awards.org/juries
• Podrobnosti "ciljnih problematik" trajnostne gradnje: www.lafargeholcim-awards.org/target
• Več kot 200 preteklih zmagovalnih projektov LafargeHolcim Awards: www.lafargeholcim-foundation.org/projects

Kontakt za medije:
LafargeHolcim Foundation for Sustainable Construction
Hagenholzstrasse 85, CH-8050 Zurich, Switzerland
Telefon +41 58 858 82 92 - news@lafargeholcim-foundation.org
www.lafargeholcim-foundation.org

Kontakt v Sloveniji:
Lafarge Cement d.o.o.
Kolodvorska cesta 5, SI-1420 Trbovlje, Slovenija
Telefon: 051 303 908 - andrej.sopotnik@lafargeholcim.com
www.lafarge.si