Novice

Lafarge na mednarodni razvojni konferenci FDI Summit Slovenia 2014

Slovenija potrebuje tuje neposredne investicije, zanje pa je pomembno predvsem stabilno okolje, so ugotavljali udeleženci na včerajšnji mednarodni razvojni konferenci FDI Summit Slovenija 2014, med katerimi je bil tudi predstavnik vodstva Lafarge Srednja Evropa Haimo Primas. Na panelu, na katerem je s kolegoma Antonom Černihom (predsednik uprave SIJ) in Radovanom Bolko (predsednik uprave Kolektorja) razpravljal o učinkovitem vključevanju tujega kapitala v razvojne in investicijske strategije, je kot ključno lastnost za to izpostavil stabilnost sistema.

"Slovenija ima ogromno visoko izobraženih in sposobnih ljudi," je kot eno pomembnejših prednosti Slovenije za tuje investicije izpostavil Haimo Primas in nadaljeval, da lahko za to, da država izkoristi osebne kompetence ljudi, vlada mladim ponudi privlačne priložnosti, da ostanejo v Sloveniji in tako prispeva tudi k izboljšanju poslovnega okolja.

"Tuji investitorji potrebujejo stabilno poslovno okolje, saj nenehne spremembe pravil in zakonodaje povzročajo negotovost. Slovenija se mora še krepko potruditi na tem področju. Nejasna zakonodaja in dolgotrajni administrativni postopki, v našem primeru trajajo skoraj 10 let, ne dajejo signalov o stabilnosti poslovnega okolja, s tem pa ogrožajo obstoječe in potencialne tuje investicije v državi," je Primas predstavil pomen stabilnosti okolja. "Da ne sprejmeš odločitve, ne more biti odločitev," je še poudaril in opozoril, da tovrstno zavlačevanje posledično pomeni tudi zavlačevanje odločitev podjetij za nadaljnja vlaganja.

Panelisti so se tudi strinjali, da mora Slovenija za privabljanje investicij narediti več pri izgradnji ustrezne infrastrukture in predvsem administrativnega aparata, ki bo služil tudi podjetjem in se ne bo prepogosto menjal, kot se dogaja zdaj s pogostimi menjavami vlade. "Zdaj moramo vsakič znova razlagati našo zgodbo novim in novim ljudem," je dejal Primas in zaključil, da gospodarstvo potrebuje določeno jasnost.