Novice

Vabilo k ogledu ''Odprtih hiš Slovenije''

Od petka, 3. oktobra do nedelje, 5 oktobra bo v Sloveniji potekala prireditev Odprte hiše Slovenije OHS, razstava kakovostne, sodobne, inovativne arhitekture in prostorskih ureditev. Pobudo smo z veseljem podprli tudi v Lafarge Cementu in se kot sponzor ponovno pridružili projektu. Letos si lahko brezplačno ogledate 123 objektov, kar nekaj od teh je bilo zgrajenih s cementom naše cementarne.
OHS organizira zavod Afront. Javnosti omogočajo najmanj enkrat na leto brezplačno vodenje po odlični arhitekturi z vodstvi arhitektov oz. arhitektk in drugih strokovnjakov.

OHS so del svetovne mreže Open House Worldwide, ki deluje od leta 1992. Poslanstvo svetovne mreže, ki ga izvaja tudi OHS, je približati dobro arhitekturo širšim množicam, uveljavljati odličnost v arhitekturni stroki in visoke standarde v praksi. Mreža Open House Worldwide danes združuje 23 mest po vsem svetu, Slovenija pa sodeluje kot cela država. Prireditve Open House privabijo na leto več kot milijon obiskovalk in obiskovalcev. Pobuda se je začela leta 1992 v Londonu.

Odprte hiše Slovenije bodo letos, leta 2014, potekale že petič. Ustanoviteljici pobude Ana Struna Bregar in Kristina Dešman sta leta 2012 za projekt Odprte hiše Slovenije prejeli najvišje strokovno priznanje - Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Prvo leto, leta 2010, so odprli 45 stavb, leta 2011 105 stavb in dogodkov, leta 2012 pa 120 stavb in dogodkov. Število obiskovalk in obiskovalcev vsako leto narašča: prvo leto so jih našteli okoli 450, lani pa že več kot 3500.

Izkoristite enkratno priložnost brezplačnih ogledov izbrane slovenske arhitekture, ki si jih boste lahko ogledali z vodenjem arhitektov ali lastnikov in upraviteljev objektov. Ogledate si lahko različne tipe objektov: poslovne in zasebne, lesene in energetsko varčne, nove in prenovljen, stavbe in odprte prostore. Pri izboru objektov je poudarek na sodobni arhitekturi, inovativnih rešitvah, prilagojenosti na lokacijo, možnostih spreminjanja objektov glede na potrebe uporabnikov, trajnostni način gradnje.


Več o projektu in program: www.odprtehiseslovenije.org