Novice

V kamnolomu Plesko smo gostili učence geoloških krožkov

Trbovlje, 22. januarja 2013 - Zasavje razkriva zanimivo geološko preteklost. V naših krajih je namreč nekoč vladal povsem drugačen ekosistem. Imeli smo tropsko in subtrobsko klimo, morske zalive in dolge peščene plaže. Od takrat je minilo desetine milijonov let, o tistih časih pa še vedno pričajo fosilni ostanki bogatega rastlinskega in živalskega sveta. Pogled v zanimivo preteklost naše regije zanima tudi osnovnošolce, ki smo jim omogočili obisk kamnoloma Plesko.

Učence je pritegnila lanskoletna razstava fosilov z naslovom Na obalah Hrastnika, ki je bila del programa festivala Rdeči revirji. Zaradi velikega zanimanja so se na hrastniški osnovni šoli Narodnega heroja Rajka odločili za oblikovanje krožka na to temo in ga poimenovali Fosili. Na krožku so se seznanili s teorijo in obnovili znanje o geoloških dobah ter živalih, ki živijo v morju. V skladu z našo strategijo povezovanja z lokalnim okoljem in spodbujanja izobraževanja smo se z veseljem odzvali njihovi prošnji in jim omogočili obisk kamnoloma Plesko, da bi lahko učenci fosile tudi sami iskali in jih nabirali v resničnem okolju. Mentorica krožka Špela Ulaga je k sodelovanju povabila še skupino nadarjenih učencev z Dola, ki se je pod vodstvom učiteljice Romane Verdel lotila podobne teme: Fosili v naših krajih.


Foto: Špela Ulaga, mentorica krožka Fosili

Osnovnošolci so nas v kamnolomu Plesko obiskali na mrzel sobotni dan, 12. januarja. Najprej smo skupaj z njimi obnovili pravila za varno delo, jih opremili z zaščitnimi sredstvi, potem pa jih pospremili na teren, kjer so začeli z raziskovanjem.

Kljub nizkim temperaturam so vztrajali skoraj tri ure in prav vsak od njih je domov odnesel nekaj fosilnih ostankov školjk ali morskih ježkov. Našli so tudi ihnofosile, to so okamnele sledi živali, zobe ribe orade, ki je živela na morskem dnu in se prehranjevala z lupinarji. Najbolj so se veselili školjk srčank, ki naj bi po legendi predstavljale okamnela srca čarovnic.


Skupinska fotografija osnovnošolcev iz geoloških krožkov pred iskanjem fosilov.


Kamnine v kamnolomu Plesko skrivajo fosile najmanjših školjk.


Učenci so si z zanimanjem ogledali ihnofosil, okamnelo sled živali.