Novice

Ob praznovanju 135-letne tradicije proizvodnje cementa so v Trbovljah otvorili industrijsko pot

Trbovlje, 13. oktober 2011 – V prostorih podjetja Lafarge Cement Trbovlje je danes potekala slovesnost ob 135-letnici delovanja cementarne. Prireditve so se udeležili poslovni partnerji in predstavniki lokalne skupnosti. Ob tej priložnosti je cementarna Vrtcu Trbovlje predala donacijo, s katero bo vrtec otrokom omogočil bolj prijetno bivanje v svojih prostorih, ter otvorila industrijsko pot po cementarni, svojevrstno pridobitev turistične ponudbe v Zasavju.

Cementarna vse od svojega začetka pa do danes predstavlja pomemben dejavnik razvoja zasavskega gospodarstva. Bogata nahajališča apnenca, bližina železnice in reke Save so omogočili proizvodnjo cementa, ki se je začela leta 1876. Sprva je letna proizvodnja obsegala 6 tisoč ton cementa, danes pa ima cementarna kapaciteto proizvodnje 550 tisoč ton cementa. Leta 2002 je cementarna prišla pod okrilje francoske družbe Lafarge in Evropske banke za obnovo in razvoj. V cementarni je bilo v zadnjih devetih letih izvedenih 32 milijonov evrov investicij, ki so bile namenjene predvsem zmanjševanju vpliva proizvodnje cementa na okolje.

Direktor Lafarge Cementa Janusz Miluch je ob visoki obletnici delovanja cementarne izpostavil: »Danes znamo cement proizvajati na način, ki je okolju in človeku veliko bolj prijazen kot nekoč. Tudi v Trbovljah je skupina Lafarge izvedla številne investicije. Z gotovostjo lahko trdim, da je cementarna v Trbovljah danes ena najbolj dovršenih v skupini Lafarge.«

Trboveljski župan, Vili Treven, je v svojem nagovoru dejal: »Veseli me, da je vodstvo družbe Lafarge Cement, ki je eden izmed temeljev gospodarskega razvoja v trboveljski občini, izkazalo pripravljenost za izvedbo ukrepov, ki zmanjšujejo njen vpliv na okolje. Občina Trbovlje podpira tovrstna prizadevanja cementarne, saj v občinski upravi spodbujamo zasavsko gospodarstvo k usmeritvi v trajnostni razvoj regije..«

135-letnico delovanja je cementarna Trbovlje obeležila tudi z donacijo Vrtcu Trbovlje in otvoritvijo industrijske poti. Direktor Lafarge Cementa je simbolni ček za donacijo v višini 5.000 evrov predal ravnateljici vrtca Gordani Vranešič. Na dogodku se je za dolgoletno podporo družbi Lafarge zahvalil tudi kajakaš Peter Kauzer.

Industrijsko pot po cementarni je Lafarge Cement pripravil v sodelovanju s Turističnim društvom Trbovlje. Gre za prvo tovrstno pot v Zasavju in eno izmed prvih v Sloveniji, s katero želijo proizvodnjo cementa približati zunanjim obiskovalcem. Obiskovalci si lahko prek sedmih slikovitih točk na poti natančneje ogledajo postopke v proizvodnji cementa in prizadevanje tovarne za zmanjšanje okoljskih vplivov. Vodeni ogledi so možni po predhodnem dogovoru od ponedeljka do petka. Informacije in prijave za posameznike nudi Turistično društvo Trbovlje, večje skupine pa se lahko obrnejo neposredno na Lafarge Cement Trbovlje. Ogledi so možni za skupine od 10 do 60 ljudi.

Četrtkovemu dogodku bo v petek sledilo še praznovanje, ki ga bo vodstvo cementarne organiziralo za zaposlene in upokojence cementarne. V petek, 14. oktobra 2011, od 12. ure dalje bo industrijska pot odprta tudi za splošno javnost.